Omwille van (redengevend)
Omwille van (redengevend)
Vraag
Is omwille van correct in de betekenis ‘wegens’, ‘vanwege’?
Antwoord
Het is onduidelijk of we omwille van al dan niet tot de standaardtaal in België kunnen rekenen als het gebruikt wordt om een reden of een oorzaak aan te geven. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn in elk geval wegens, om, vanwege, door.
Omwille van is standaardtaal in het hele taalgebied als het gebruikt wordt om een doel aan te geven en is dan een synoniem van ter wille van.
Toelichting
De voorzetseluitdrukking omwille van wordt vooral in België veelvuldig gebruikt om een reden of een oorzaak aan te geven, ook door veel standaardtaalsprekers. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die omwille van in die betekenis afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of een dergelijk gebruik van omwille van tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.
(1) Hij kan niet mee op skivakantie omwille van zijn gebroken been. (in België, status onduidelijk)
In de genoemde betekenis zijn onder meer wegens, om, vanwege, door, als gevolg van en op grond van standaardtaal in het hele taalgebied.
(2) Op grond van deze motieven laten we die mogelijkheid voorlopig open.
(3) De eigenaar mocht zijn eigen huis niet meer binnen; hem werd de toegang ontzegd wegens onbewoonbaarheid van het pand.
Omwille van is wel standaardtaal in het hele taalgebied als het een doelaanduidende betekenis heeft. Het is dan een synoniem van de voorzetseluitdrukkingen ter wille van, in het belang van, ten bate van, ten behoeve van, met het oog op.
(4) Omwille van de lieve vrede en met een bruiloft in het vooruitzicht hebben beide families hun oude ruzie bijgelegd.
Zie ook
Bronnen
Taalbeheersing in de Praktijk (1989), nr. 1, 6; (1994), nr. 4, 121.
Naslagwerken
Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); ANS: online via de E-ANS Een overzicht van voorzetseluitdrukkingen; Correct Taalgebruik (2006), p. 173; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 184; Taalwijzer (1998), p. 233, 375; Stijlboek VRT (2003), p. 178, 272; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)
tao_adv (C)
600
j
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Woordsoort,Hoofdrubriek
01 January 2004
10 January 2019