Genieten van iets / iets genieten

Genieten van iets / iets genieten

Vraag

Betekenen genieten van iets en iets genieten hetzelfde?

Antwoord

Genieten van iets betekent in de standaardtaal in het hele taalgebied ‘plezier aan iets beleven’. Iets genieten betekent in het hele taalgebied ’tot zijn gebruik, nut, voordeel hebben’. In België en soms ook in Nederland komt genieten van iets ook voor in de laatste betekenis, maar het is onduidelijk of dat gebruik wel of niet tot de standaardtaal gerekend kan worden.

Toelichting

Genieten kan betekenen ‘plezier beleven aan’ en wordt dan gecombineerd met een voorzetselvoorwerp met het voorzetsel van. Genieten van is in dit geval standaardtaal in het hele taalgebied.

(1) Geniet van zon, zee en strand!

(2) Soms kan ik echt genieten van een dagje niets doen.

Genieten wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied ook gebruikt in de betekenis ’tot zijn gebruik, nut, voordeel hebben’ en wordt dan gecombineerd met een lijdend voorwerp. Deze betekenis van genieten komt vooral voor in formeel taalgebruik. In plaats van genieten kan hier hebben, krijgen of ontvangen gebruikt worden.

(3) Hij geniet een hoog inkomen.

(4) Hun kinderen hebben een ouderwets degelijke opleiding genoten.

Tot het gewone taalgebruik behoort bijvoorbeeld wel de uitdrukking (de) voorkeur genieten.

(5) De makkelijkste oplossing geniet altijd zijn voorkeur.

In België, maar ook weleens in Nederland, wordt in de betekenis ’tot zijn gebruik, nut, voordeel hebben’ ook genieten van gebruikt, ook door standaardtaalsprekers. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die een dergelijk gebruik afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of genieten van in dit geval tot de standaardtaal gerekend kan worden.

(6) Hij geniet al jaren van fiscale voordelen. (vooral in België, status onduidelijk)

(7) Deze maand kunt u van een uitzonderlijke korting genieten. (vooral in België, status onduidelijk)

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 90; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 97; Taalwijzer (1998), p. 136; Stijlboek VRT (2003), p. 96; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)

correctheid en betekenis,het juiste voorzetsel,werkwoord,woordgebruik



tao_adv (C)
1019
j
betekenis,correctheid,uitdrukkingen,voorzetsel,werkwoord,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Woordsoort,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:uitdrukkingen;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:voorzetsel,werkwoord
01 January 2004
13 March 2014