Permanentie / dienst
Permanentie / dienst
Vraag
Is het permanentie in de betekenis ‘het verzekeren of waarnemen van een dienst’ correct?
Antwoord
Het is onduidelijk of we permanentie in deze betekenis al dan niet tot de standaardtaal in België kunnen rekenen. Dienst (avonddienst, weekenddienst enzovoort) is in elk geval standaardtaal in het hele taalgebied.
Toelichting
Permanentie heeft in de standaardtaal in het hele taalgebied de betekenis van ‘het permanent zijn’ of ‘het voortdurend aanblijven’.
(1) We kunnen dit voorval plaatsen in het bredere kader van de opvatting van de revolutie in permanentie.
In de betekenis van ‘het verzekeren of waarnemen van een bepaalde dienst gedurende een bepaalde tijd’, wordt permanentie veelvuldig gebruikt in België, ook door veel standaardtaalsprekers. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het woord in die betekenis afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of permanentie tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.
(2) De agent die de bewuste avond permanentie had, kon zich niets meer herinneren van de diamantroof. (in België, status onduidelijk)
(3) Iedere werkdag is een permanentie voorzien. Daarnaast kan u altijd een boodschap
inspreken op ons automatisch antwoordapparaat. (in België, status onduidelijk)
Standaardtaal in het hele taalgebied zijn, afhankelijk van de context, dienst (of samenstellingen met -dienst, zoals avonddienst, nachtdienst, weekenddienst) of dienstverlening.
(4) Ook gedurende de zomermaanden wordt in ons bedrijf de dienst verzekerd.
(5) Tijdens de kerstvakantie is er een beperkte dienstverlening.
(6) Voor noodgevallen kunt u terecht bij de apotheek met weekenddienst.
(7) Frans heeft van de week niet alleen avonddienst, maar ook zaterdagdienst.
Het woord wachtdienst, dat in België vooral in gevallen als de laatste twee gebruikt wordt, is standaardtaal in België.
(8) In de streekkrant vindt u een overzicht van de wachtdiensten van de huisartsen en apotheken in uw streek. [standaardtaal in België]
Van het bovenstaande te onderscheiden is het spreekuur: artsen, maar ook politici en ambtenaren die op bepaalde vaste tijden ter beschikking staan voor het geven van advies, houden spreekuur.
(9) Het spreekuur van de maatschappelijke werkster is van 18 tot 20 uur bij het OCMW.
Zie ook
Naslagwerken
Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2002); Verschueren (1996); Koenen (2006); Kramers (2000); Correct Taalgebruik (2006), p. 197; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 209; Stijlboek VRT (2003); Vlaams-Nederlands woordenboek (2003)
tao_adv (C)
1171
j
Woordvorm,Woord of woordcombinatie,Hoofdrubriek,Woordsoort
01 January 2004
13 March 2014