Aftrekker / vloerwisser / vloertrekker / trekker
Aftrekker / vloerwisser / vloertrekker / trekker
Vraag
Wat is het correcte woord voor een schoonmaakwerktuig waarmee men al trekkend de vloer schoonmaakt: aftrekker, vloertrekker, trekker of vloerwisser?
Antwoord
Standaardtaal in het hele taalgebied zijn trekker en vloertrekker. Aftrekker is standaardtaal in België. Vloerwisser is in deze betekenis standaardtaal in Nederland.
Toelichting
Het werktuig bestaande uit een steel en een daaraan bevestigd langwerpig stuk rubber of kunststof, waarmee men al trekkend water van de vloer weghaalt, wordtin de standaardtaal een trekker of vloertrekker genoemd. Deze woorden zijn gebruikelijker in Nederland dan in België.
(1) Een trekker is handig om je vloer droog te trekken.
(2) De bewoners probeerden met vloertrekkers hun ondergelopen kelder weer droog te krijgen.
In België is aftrekker voor de meeste taalgebruikers het gangbare woord. Aftrekker is standaardtaal in België.
(3) Nog geen dag later stond ze met een aftrekker en dweil de gang van zijn appartement schoon te maken. [standaardtaal in België]
In de standaardtaal in Nederland wordt soms ook vloerwisser gebruikt voor een vloertrekker.
(4) Als je dweilt met een vloerwisser en een dweil, schiet de dweil regelmatig van de stok. [standaardtaal in Nederland]
Tegenwoordig is het woord vloerwisser in zowel België als Nederland echter vooral gebruikelijk in de betekenis ‘brede, wendbare wisser met een (stof)doek’.
(5) Je kunt de vloer gemakkelijk stofvrij maken met een vloerwisser en droge doeken.
Bijzonderheid
Het woord aftrekker wordt in België ook gebruikt als aanduiding voor een fles(sen)opener of een kurkentrekker. In deze betekenissenis aftrekker geen standaardtaal.
(6) We kunnen de bierflesjes niet openen want we vinden de aftrekker niet. (in België, geen standaardtaal)
Naslagwerken
Grote Van Dale (2015) ; Van Dale Hedendaags Nederlands (2008) ; Koenen (2006) ; Woordenboek correct taalgebruik (2004), p. 13 ; Stijlboek VRT (2003), p.23 ; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003) ; Prisma Handwoordenboek Nederlands (2014)
tao_adv (C)
1204
j
Woordvorm,Woordsoort
01 January 2004
09 January 2019