Inkom

Inkom

Vraag

Inkom wordt in België in verschillende betekenissen gebruikt: ‘plaats waar men kan binnentreden, ingang’, ‘hal’ en ‘prijs die men moet betalen om toegang te krijgen’. Is het woord correct in die betekenissen?

Antwoord

Het is onduidelijk of inkom in die betekenissen tot de standaardtaal in België gerekend kan worden. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn, afhankelijk van de betekenis, bijvoorbeeld ingang of toegang, hal, entree of toegangsprijs.

Toelichting

Inkom komt in België heel frequent met verschillende betekenissen in diverse contexten voor. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het gebruik van inkom afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of inkom tot de standaardtaal in België gerekend kan worden. Hetzelfde geldt voor samenstellingen met inkom zoals inkomprijs, inkomgeld, inkomkaart en inkomhal. Hieronder worden de verschillende betekenissen verder toegelicht.

Inkom wordt in België vaak gebruikt in de betekenis ‘plaats waar men kan bin­nen­gaan, weg waarlangs men ergens heen kan gaan’. Het is niet duidelijk of het woord in deze betekenis standaardtaal in België is. In de standaardtaal in het hele taalgebied wordt ingang gebruikt.

(1a) Er stond een lange rij voor de inkom van de dierentuin. (in België, status onduidelijk)

(1b) Er stond een lange rij voor de ingang van de dierentuin.

(2a) Bij de inkom moesten alle bezoekers hun tas opendoen. (in België, status onduidelijk)

(2b) Bij de ingang moesten alle bezoekers hun tas opendoen.

Inkom wordt in België ook gebruikt voor een hal of vestibule. Ook in die betekenis is het niet duidelijk of het tot de standaardtaal in België gerekend kan worden. Hetzelfde geldt voor inkomhal. In het hele taalgebied is hal het gangbare woord.

(3a) De inkom met een ruime vestiaire geeft u de mogelijkheid uw bezoekers met stijl te ontvangen. (in België, status onduidelijk)

(3b) De hal met een ruime vestiaire geeft u de mogelijkheid uw bezoekers met stijl te ontvangen.

(4a) De kinderen verzamelen in de inkomhal van het sportcentrum. (in België, status onduidelijk)

(4b) De kinderen verzamelen in de hal van het sportcentrum.

 

Inkom wordt in België ook veelvuldig gebruikt voor het recht of de mogelijkheid om ergens binnen te gaan of de prijs die daarvoor betaald moet worden. Ook samenstellingen als inkomprijs, inkomgeld en inkomkaart komen vaak voor. Die woorden hebben eveneens een onduidelijke status in België. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn entree of toegang, entree(prijs) of toegangsprijs en toegangskaart of toegangsticket.

(5a) Gratis inkom! (in België, status onduidelijk)

(5b) Gratis toegang!

(6a) De inkom bedroeg slechts 2 euro en toch was er bijna niemand. (in België, status onduidelijk)

(6b) De entree bedroeg slechts 2 euro en toch was er bijna niemand.

(7a) Dat museum vraagt geen inkomgeld. (in België, status onduidelijk)

(7b) Dat museum vraagt geen toegangsprijs.

(8a) Vijf maanden voor de start van Tomorrowland kregen de eerste festivalgangers hun inkomkaarten in handen. (in België, status onduidelijk)

(8b) Vijf maanden voor de start van Tomorrowland kregen de eerste festivalgangers hun toegangskaarten in handen.

Zie ook

Onthaal / ontvangst

Naslagwerken

Grote Van Dale (2015); Van Dale Hedendaags Nederlands (2008); Woordenboek Correct Taalgebruik (2004), p. 125; Correct Taalgebruik (2006), p. 118, p. 253, p. 116; Prisma Handwoordenboek Nederlands (2014); Typisch Vlaams (2015)

correctheid en betekenis,samenstellingen,zelfstandig naamwoord,woordgebruik,grammatica



tao_adv (C)
1049
j
betekenis,correctheid,samenstelling,woordgebruik,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Woordvorm,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:woordgebruik;Woord of woordcombinatie:betekenis,correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord;Woordvorm:samenstelling
01 January 2004
04 December 2018