Amsterdam centrum / Amsterdam Centrum / Amsterdam-centrum / Amsterdam-Centrum

Amsterdam centrum / Amsterdam Centrum / Amsterdam-centrum / Amsterdam-Centrum

Vraag

Wat is correct: Amsterdam centrum, Amsterdam, Centrum, Amsterdam-centrum of Amsterdam-Centrum?

Antwoord

De aanbevolen schrijfwijze is: Amsterdam-Centrum.

Toelichting

Als een aardrijkskundige naam uit verschillende delen bestaat, wordt elk van die delen met een hoofdletter geschreven. Tussen de delen komt een streepje. Dat geldt voor nevenschikkende namen met gelijkwaardige delen (Voorne-Putten, Heusden-Zolder, Erps-Kwerps) en voor namen met een specificerend linkerdeel (Centraal-Afrika, Zuid-Holland, Noord-Limburg, Midden-Europa enzovoort).

Voor plaatsnamen met een specificerende nabepaling zijn er geen officiële spellingregels. Het gaat om nabepalingen met windrichtingen (Noord, Zuid, Zuidoost enzovoort) of woorden als Bad, Dorp, Centrum en Stad in bijvoorbeeld namen van stadsdelen, badplaatsen, wijken en buurten. In het algemeen is het aan te bevelen om combinaties met een specificerende nabepaling op dezelfde manier te behandelen als die met een voorbepaling. We schrijven Amsterdam-Noord dus met een hoofdletter en streepje zoals Noord-Amsterdam. Ook nabepalingen als Bad, Stad, Centrum enzovoort worden bij voorkeur met hoofdletter geschreven en met een streepje aan de eigennaam gekoppeld. Voorbeelden: 

– Stadsdelen, buurten, wijken, badplaatsen: Rotterdam-Centrum, Den Haag-Zuidoost, Antwerpen-Noord, Havenwijk-Zuid, Grachtengordel-West, Wilsele-Dorp, Nieuwpoort-Bad, Nieuwpoort-Stad, Middelkerke-Dorp, Cadzand-Bad, Kampenhout-Sas

– Steden, arrondissementen: Mexico-Stad, Luxemburg-Stad, Ibiza-Stad, Brussel-Hoofdstad

Soms is er voor zulke namen een andere schrijfwijze in gebruik omdat de naamgever (bijvoorbeeld de gemeente) die zo heeft vastgelegd. Zo is bijvoorbeeld Almere Buiten met spatie ingeburgerd. Dat is de spelling volgens het zogeheten donorprincipe. In de praktijk is het evenwel niet altijd eenvoudig te bepalen wat de officiële benaming is en worden er soms verschillende schrijfwijzen naast elkaar gehanteerd. Bij twijfel kunt u het best de aanbevolen spelling met een streepje en een hoofdletter gebruiken.

Bijzonderheid

Namen van treinstations met een nabepaling krijgen in België doorgaans een streepje, en in Nederland niet:

– België: Brussel-Centraal, Brussel-Congres, Antwerpen-Luchtbal, Gent-Dampoort, Mechelen-Nekkerspoel.

– Nederland: Leiden Centraal, Maastricht Noord, Rotterdam Blaak, Amsterdam Airport, Utrecht Lunetten, Haarlem Spaarnwoude.

Aanduidingen van stations waarin twee plaatsnamen gecombineerd zijn, krijgen wel standaard een streepje omdat het gelijkwaardige delen zijn: Ede-Wageningen, Houthem-St. Gerlach, Kontich-Lint, Viane-Moerbeke.

Namen van bushaltes worden in België doorgaans ook met een spatie geschreven: Leuven Centrum, Kortrijk Markt, Dendermonde Station enzovoort.

Zie ook

Benamingen van plaatsen, windstreken, talen, volkeren (Leidraad 16.3)
Samenstelling – bijzondere gevallen met koppelteken (Leidraad 6.3)

Alphen Aan Den Rijn / Alphen aan den Rijn
Latijns Amerika / Latijns-Amerika, Centraal Azië / Centraal-Azië
Nederlands Limburg, Belgisch Limburg / Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg
Noordoost-Vlaanderen / Noord-Oost-Vlaanderen
Vlaams Brabant / Vlaams-Brabant
zuidwest-Den Haag / Zuidwest-Den Haag

Naslagwerken

Woordenlijst (2015)

aaneen of los,spelling



tao_adv (C)
59
j
aaneen,aardrijkskundige_namen,hoofdletters,spelling
Subrubriek,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:spelling;Subrubriek:aaneen,aardrijkskundige_namen
01 January 2004
26 October 2018