Resetten / terugstellen

Resetten / terugstellen

Vraag

Mag de computerterm resetten gebruikt worden in het Nederlands?

Antwoord

Ja. Als resetten de betekenis heeft ‘een warme start nemen door op de resetknop te drukken’, dan is het gebruik van resetten verdedigbaar.

Toelichting

Resetten is opgenomen in de Grote Van Dale. Van Dale Handwoordenboek en Wolters-Koenen vermelden het woord (nog) niet. Van Dale Engels-Nederlands geeft als vertaling voor to reset (als computerterm): terugzetten.

In de normenlijsten NBN X 04-001 van het BIN en NEN 5050 van het NNI wordt de Engelse term resetten ontraden. Aanbevolen wordt: wissen, op nul zetten, terugzetten of terugstellen. De vertalingen gesuggereerd door de normenlijsten zijn echter niet altijd bevredigend. In de betekenis ‘het opnieuw starten van een pc door op de resetknop te drukken’ adviseren moderne lexica om resetten te behouden.

Zie ook

E-mail, elektronische post / harddisk, harde schijf
Gedesigned / gedesignd
Ge√ę-maild / ge-e-maild
Webstek / weblocatie / website

Bronnen

Uitert, C. van & Kaspers, A.M. (1989). Verklarend Informatica woordenboek (2e dr.). Alphen aan den Rijn: Samsom.
Uitert, C. van & Kaspers, A.M. (1990). Lexicon informatica (Band 1: Algemene automatisering). Alphen aan den Rijn: Samsom.

Naslagwerken

Woordwijzer (1998), p. 124; Grote Van Dale (2005); Van Dale Handwoordenboek (1996); Wolters-Koenen (1996); Van Dale Engels-Nederlands (1998)

afleidingen,correctheid en betekenis,werkwoord,niet-gepubliceerd,grammatica,woordgebruiktao_adv (C)
706
n
afleiding,correctheid,vreemde_woorden,werkwoord,woordgebruik
Woordvorm,Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Woordsoort,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Subrubriek:vreemde_woorden;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:werkwoord;Woordvorm:afleiding
01 January 2004
15 May 2014