Melk (uitspraak)

Melk (uitspraak)

Vraag

Is het correct om woorden als melk, werk en film uit te spreken met een toonloze e (zoals de e in de) tussen de twee laatste medeklinkers: [mell∂k], [werr∂k], [fill∂m]?

Antwoord

Het verdient de voorkeur woorden die eindigen op een l of r in combinatie met een f, g, k, m of p zo uit te spreken dat er nauwelijks een toonloze e te horen is tussen de laatste twee medeklinkers. Duidelijk een toonloze e uitspreken in woorden als melk, werk en film wordt niet als standaardtaal beschouwd.

Toelichting

De toonloze e die wordt uitgesproken bij woorden die eindigen op een l of r en een f, g, k, m of p is een zogeheten svarabhakti-vocaal. Deze klank vergemakkelijkt de uitspraak. Een uitspraak waarbij de svarabhakti geheel wordt weggelaten, is onnatuurlijk. In het dagelijkse taalgebruik is vaak een vluchtige tussenklank te horen in woorden als melk, werk, film, help, merk en wolk. Het is echter niet de bedoeling nadrukkelijk een svarabhakti uit te spreken.

Zie ook

Weergave van uitspraak (algemeen)
Uitspraak slot-n (algemeen)

Naslagwerken

Grote Van Dale op cd-rom (2000, 1.0); Uitspraakwoordenboek (2000); Taalboek Nederlands (1997), p. 48; Groot uitspraakwoordenboek (1974); ABN-uitspraakgids (1998)

correctheid en betekenis,klinkers en tweeklanken,medeklinkers,uitspraak en klemtoon,zelfstandig naamwoord,niet-gepubliceerd,woordgebruik,spelling,uitspraak en klemtoon,grammaticatao_adv (C)
1186
n
correctheid,klinkers,medeklinkers,uitspraak,zelfstandig_naamwoord
Woord of woordcombinatie,Subrubriek,Hoofdrubriek,Woordsoort
Hoofdrubriek:uitspraak;Subrubriek:klinkers,medeklinkers;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:zelfstandig_naamwoord
01 January 2004
06 December 2005