Hoofdletters / kleine letters bij aardrijkskundige namen (en afleidingen)

Hoofdletters / kleine letters bij aardrijkskundige namen (en afleidingen)

Eigennamen en afleidingen van eigennamen krijgen een hoofdletter. Tot de eigennamen in ruime zin behoren ook de aardrijkskundige namen. Alle aardrijkskundige namen krijgen dus een hoofdletter: Afrika, de Alpen, de Aa, Antwerpen, Almere-Haven enzovoort.

Randstad (hoofdletter?)
Westen (het rijke -) (hoofdletter?)
Zuidpool en noordpool (hoofdletter?)

In samengestelde aardrijkskundige namen met een koppelteken krijgt elk lid van de samenstelling een hoofdletter, dus: Bosnië-Herzegowina, Papoea-Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland, Centraal-Europa, Voor-Indië, Brussel-Noord, Zuid-Holland, Nederlands-Limburg, Sint-Genesius-Rode, Nieuwpoort-Bad enzovoort.

Amsterdam-noord / Amsterdam-Noord
zuidwest-Den Haag / Zuidwest-Den Haag

Voorzetsels en lidwoorden die niet aan het begin van een naam staan, worden met kleine letter geschreven: Alphen aan den Rijn, Bergen op Zoom, Heist-op-den-Berg, Sint-Joost-ten-Node, maar: Den Haag, Den Bosch, De Haan enzovoort.

Ook afleidingen van eigennamen krijgen een hoofdletter. Dat is het geval bij:

1. Bijvoeglijke naamwoorden afgeleid van aardrijkskundige namen, met de betekenis ‘van, uit, met betrekking tot + aardrijkskundige naam’: een Belgisch biertje, Nederlandse tulpen, Nieuw-Zeelandse kiwi’s, het Centraal-Europese klimaat, het Nederlands-Limburgse dialect enzovoort.

Noordbrabantse / Noord-Brabantse
Toscaanse (hoofdletter?)

2. Inwonersnamen: Belg, Nederlander, Oost-Vlaming, Nieuw-Zeelander enzovoort.

Hindoe (hoofdletter?)

3. Namen van talen, streektalen en dialecten zijn zelf eigennamen en krijgen dus ook een hoofdletter: het Nederlands, het Fries, het Vlaams, het West-Vlaams enzovoort.

Frans (hoofdletter?)
Franstalig (hoofdletter?)

Aardrijkskundige namen krijgen geen hoofdletter als ze gebruikt worden als soortnaam. Deze regel geldt ook voor afleidingen van aardrijkskundige namen en samenstellingen met aardrijkskundige namen: een amsterdammertje, een glas champagne, finlandiseren, een havannasigaar enzovoort.

Naslagwerken

Woordenlijst (1995) , p. 30; Woordenlijst (1954) , p. LXVIII-LXX; Schrijfwijzer (1995) , p.147-148; Handboek Verzorgd Nederlands (1996) , p.101; Taalboek Nederlands (1997) , p. 371

 

algemeen,niet-gepubliceerd,geen_categorietao_generiek (K)
13
n0000
16 November 2006