Doorheen het jaar / door het jaar heen / tijdens het jaar

Doorheen het jaar / door het jaar heen / tijdens het jaar

Vraag

Is doorheen in de betekenis ‘in de loop van, tijdens’, zoals in We willen doorheen het jaar verschillende evenementen organiseren, correct?

Antwoord

Het is onduidelijk of we doorheen als voorzetsel, met de betekenis ‘in de loop van, tijdens’ tot de standaardtaal in België kunnen rekenen. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn in elk geval: in de loop van, tijdens, gedurende, door, door … heen.

Toelichting

In België wordt doorheen vaak, ook door standaardtaalsprekers, als voorzetsel gebruikt in een tijdsbepaling. De betekenis van doorheen is dan ‘in de loop van, tijdens’. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het woord in dat gebruik afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of doorheen tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.

(1a) Brussel heeft doorheen de eeuwen schitterende kunst voortgebracht. (in België, status onduidelijk)

(2a) Als je doorheen het jaar niet genoeg traint, zul je nooit goede resultaten behalen. (in België, status onduidelijk)

(3a) Op deze oude foto’s kun je zien hoe de buurt doorheen de jaren veranderd is. (in België, status onduidelijk)

Standaardtaal in het hele taalgebied zijn: in de loop van, tijdens, gedurende, door. Bij het voorzetsel door kan heen wel achter het zelfstandig naamwoord staan (door … heen).

(1b) Brussel heeft in de loop van de eeuwen schitterende kunst voortgebracht.

(2b) Als je gedurende het jaar niet genoeg traint, zul je nooit goede resultaten behalen.

(3b) Op deze oude foto’s kun je zien hoe de buurt door de jaren (heen) veranderd is.

Bijzonderheid

Doorheen komt in de standaardtaal in het hele taalgebied ook voor als voornaamwoordelijk bijwoord. Dan wordt doorheen wel altijd aan elkaar geschreven.

(4) We slaan ons er wel doorheen.

Naslagwerken

Grote Van Dale (2005); Van Dale Hedendaags Nederlands (2006); Verschueren (1996); Koenen (2006); Woordenboek Correct Taalgebruik (2004), p. 69; Correct Taalgebruik (2006), p. 65; Taalwijzer (2000), p. 108; Stijlboek VRT (2003), p. 74; Vlaams-Nederlands woordenboek (2003); Het Witte Woordenboek Nederlands (2007); Prisma Handwoordenboek Nederlands (2009); ANS (1997), p. 527

correctheid en betekenis,het juiste voorzetsel,woordgebruik


tao_adv (C)
1589
j
correctheid,voorzetsel,woordgebruik
Woord of woordcombinatie,Woordsoort,Hoofdrubriek
Hoofdrubriek:woordgebruik;Woord of woordcombinatie:correctheid;Woordsoort:voorzetsel
22 March 2012
09 January 2019